Акценти
Начало / Общество / Намаляват такса смет, вдигат данък сгради

Намаляват такса смет, вдигат данък сгради

С 1 промил се намалява таксата за битови отпадъци, която ще плащат фирмите в Плевен. За гражданите намалението е от 0.4 промила. Това означава, че фирмите вече ще плащат 5 промила вместо досегашните 6, а физическите лица 1.2 промила, при досегашните 1.6 промила.

Увеличението при данък сгради е с 0.4 промила и вместо с досегашните 1.5 промила недвижимите имоти в Плевен ще се облагат с 1.9 на 1 000.

От тази година влизат и нови стойности за данъка върху МПС, като годишно увеличението ще е между 2.04 лв. и 5 лв. в зависимост от мощността на превозното средство. Според разчетите на Общината обаче, дори и с това увеличение данъкът върху МПС в Плевен ще остане по-нисък от този във Велико Търново, Стара Загора и Добрич. Например за автомобилите с най-ниска мощност оскъпяването на данъка е с 0.45 лв. за кВт, докато във Велико Търново за същата мощност плащат по 0.68 лв., в Стара Загора – 0.51 лв., в Добрич – 0.54 лв.

Увеличение има и на данъка, който плевенчани ще плащат при закупуване на нов имот. Оскъпяването е с 0.4 промила като данък придобиване вече е  2.9 на 1 000.

В същото време Общината е определила три пъти по-нисък патентен данък за упражняващите посредническа дейност при покупко-продажба на недвижими имоти.Очакваме това да рефлектира положително върху цената на тази посредническа услуга и да бъде в полза на гражданите, уточняват от общинското ръководство .

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...