Акценти
Начало / Икономика / Намаляват ограниченията, въведени заради африканската чума по свинете

Намаляват ограниченията, въведени заради африканската чума по свинете

Намаляват ограничителните зони в страната, обособени заради случаите на африканска чума по свинете. Това е съобщила земеделският министър Десислава Таневак, цитирана от БТА. Министър Танева е пояснила, че това ще стане след анализ на епизоотичната обстановка.

В засегнатите от заразата райони – близо 8% от територията на страната, бяха забранени горскодобивните дейности за два месеца. Дърводобивът ще бъде разрешен, но според Танева забраните не бива да оказват влияние върху цената на дървения материал.

Фирмите имат готовност да започнат работа на момента, щом бъдат намалени забранените зони,  заяви Иван Мариновски, директор на Общинско предприятие „Управление на общинските земи и гори”. Около 3 500 кубика дървесина трябва да бъде добита, за да бъдат изпълнени заявките на хората за дърва за огрев през зимата. Все още чакат изпълнение на всички заявки за дърва за огрев в Буковлък, Радишево, Николаево, Брестовец. В останалите кметства от общината заявките са изпълнени преди въведената забрана за дърводобив заради африканската чума по свинете.

Според решение на Общинския съвет – Плевен, на всяко домакинство се разрешава по 4 кубически метра дърва за огрев по списъци, изготвени от кмета на населеното място. Община Плевен има право за година да усвои не повече от 11 000 кубически метра дървесина, но през последните години е сечено не повече от 9 000 кубически метра, като 8 500 куб.м. отиват за огрев, обясни Мариновски.

 

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...