Акценти
Начало / Култура / Намаляват драстично срока на договорите на читалищата за ползване на общински сгради

Намаляват драстично срока на договорите на читалищата за ползване на общински сгради

Досегашните десетгодишни договори на читалищата в община Плевен за ползване безвъзмездно на общински сгради за читалищна дейност  да бъдат драстично намалени. Предложението е на общинската комисия, която тази година провери как се оползотворява общинската собственост и установи нарушения при не едно читалище.

Предложението за промяна в срока на новите договори,  се подкрепя и от кмета на Общината Георг Спартански. Старите договори изтичат през месец септември тази година.  Спартански гарантира, че нито едно читалище няма да бъде лишено от правото му да сключи нов договор за стопанисване на общинския имот, в който е настанено. Но с  всички читалища, за които са установени нередности при стопанисването на общинската собственост чрез преотдаване под наем, което е в нарушение на договора за ползване, той ще предложи на Общинския съвет да се сключи договор само за една година. Ако след изтичане на едната година, не бъдат установени нарушения, читалищата ще имат възможност да удължат срока на договора си. Но за не повече от три години, за колкото ще са новите договори с коректните читалища, обясни Георг Спартански.

Според кмета договорът със срок от 10 години е създавал усещането за безконтролност при управлението на общинските имоти. „За да не се разпускат и да си мислят, че може да правят каквото си искат с общинската собственост, ще бъде намален срокът на договорите им. Трябва да се спрат незаконните течове от читалищата”, коментира той.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...