Акценти
Начало / Икономика / Намаленията: между реалността и търговския трик

Намаленията: между реалността и търговския трик

68e143e70423-намаления

В месеца, когато хората масово са охарчени след голямото коледно-новогодишно пазаруване, търговските намаления са най-честият начин за привличане на клиенти. В Плевен, обектите които са избрали пътя на намаленията, обявяват с от 20 до 60-70 % по-ниски цени. Всъщност обаче намалените стоки често пъти заемат незначителен дял спрямо всички останали. При дрехите и обувките се предлагат само единични номера и те по правило са нестандартни – или много големи, или много малки, и за това са почти непродаваеми.

По света намаленията се правят, за да бъдат разчистени магазините от старата за сезона стока и да бъдат заредени с нова. Затова те са повсеместни. У нас хората са убедени, че са именно трик, за да бъдат вкарани клиентите в магазина. Съмняват се и дали по-ниските цени са истински и дали посочената уж предишна по-висока цена въобще някога е съществувала.

Ако стоката вече е била намалена през декември, за да има право на ново поевтиняване, търговецът трябва да изчака коледната цена да навърши 30 дни. Ако срокът не е спазен, глобата е до 3000 лв., а ако на витрината пише, че намалението е наполовина, а в магазина по-ниската цена важи само за един продукт или малка част от стоките, санкцията е до 15 000 лв.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...