Акценти
Начало / Любопитно / Най-отровната змия на света може да се види в Регионалния исторически музей /фотогалерия/

Най-отровната змия на света може да се види в Регионалния исторически музей /фотогалерия/

Георги Еленски

Три от десетте най-отровни змии на планетата са показани в изложбата, която днес беше открита в Регионалния исторически музей в Плевен. Сред тях най-опасната отровна змия на света е тайпан. Тя е кръстена от китайските строители  на железниците в Австралия, които много често са намирали смъртта си след ухапване от тази змия. Затова в знак  на уважение към животното, китайците му дават името тайпан, което значи великолепен господар, разказа Георги Еленски, един от създателите на сдружение „Тракийско херпетологично дружество” – Хасково, което представя изложбата от екзотични влечуги.Отровата на тайпан е мощен невротоксин, който убива възрастен човек за 45 минути.

черна мамба

Втората най-опасна отровна змия на земята е черната мамба. При ухапване от нея и от тайпан смъртта е гарантирана, ако не се постави навреме противоотрова, предупреди Еленски.  За сравнение при ухапване от зелена мамба шансът за оцеляване без лечение е под 20%, но все пак го има. А при ухапване от пепелянка, процентът на оцелели без поставяне на противоотрова е над 90%, обясни специалистът.

Около  40 екземпляра са показани в изложбата, която ще остане отворена за посещение до 27 октомври. Над половината от тях са отровни. Целта ни е да популяризираме отровните змии на планетата и да покажем, че не са чак толкова опасни и че, ако човек е спокоен, може да ги контролира относително безопасно, обясни Георги Еленски, но категорично допълни, че не се препоръчва да се прави от хора без опит.

Освен опасните екземпляри в изложбата са включени още варан, игуана, хамелеон, крокодил.

IMG_2709

Още любопитни факти за включените в изложбата екземпляри очаквайте в следващ материал

игуана

крокодил

IMG_2725

 

IMG_2727

IMG_2728

Прочетете също:

Ден на дъвката е днес

На 23 септември през 1848 г. американецът Джон Къртис произвежда в дома си бонбон от ...