Акценти
Начало / Култура / Най-доброто от българските сцени събра в Плевен фестивалът „Шарено петле”

Най-доброто от българските сцени събра в Плевен фестивалът „Шарено петле”

Първото издание на Фестивала за куклен театър  „Шарено петле” – Плевен 2018, снощи спусна завесата си. В продължение на четири дни в ДКТ „Иван Радоев” бяха показани най-добрите представления за куклен театър от българските сцени.

Постарахме се да покажем пред плевенските зрители само спектакли, които са участвали в международни фестивали, отличени са с награди или са били номинирани за висок професионализъм в различни престижни форуми, подчерта директорът на Театъра в Плевен Васил Василев.

Доказателство за качествената селекция е големият интерес. В четирите фестивални дни над 5 000 са зрителите, посетили представленията за малки и големи. На изключителен интерес са се радвали както представленията за бебета, така и спектаклите за възрастни.

Публиката има възможността да гледа традиционен куклен театър, а също и иновативен, с кукли, изработени от нетрадиционни материали.

Точно такъв беше спектакълът, с който снощи завърши фестивалът. Столичният куклен театър, в първото си гостуване на плевенска сцена, представи „Свят/о” по сценарий, режисура и хореография на Дуда Пайва, Холандия. Публиката беше провокирана от едно мултижанрово представление, съчетаващо куклен, танцов театър и мултимедия, което разглежда човешкото тяло в емоционално наситена ситуация, с всички негови ограничения и абсурди. Петимата актьори показаха блестяща игра с миниатюрни кукли , изработени по идея на Джим Барнард, Великобритания.

Първото издание на фестивала „Шарено петле” направи много сериозна заявка за бъдещо развитие. Амбицията на организаторите  е той да стане международен и участието на трупи от чужбина ще е факт още през следващата година, когато на 4 юли ще бъде открито второто издание на фестивала.

Публиката е в очакване!

 

 

 

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...