Акценти
Начало / Икономика / Найден Зеленогорски: Плевен има достойнства да бъде център на икономически район

Найден Зеленогорски: Плевен има достойнства да бъде център на икономически район

Плевен има  достойнства и аргументи, за да кандидатства за център на един от плановите икономически райони в страната. Това заяви днес в Плевен зам.-председателят на ДБГ Найден Зеленогорски в коментар на новото икономическо райониране на страната. Той подчерта, че е необходима широка, мащабна дискусия как да изглежда то. „Преди двадесетина години набързо беше направено районирането и тогава Плевен не беше оценен с възможностите си за център на район. Очевидно е, че сега трябва да отговорим на изискванията на ЕС по отношение на управление на европейски фондове, по отношение на статистиката. Но трябва да сме наясно, че плановите икономически райони сами по себе си в момента изпълняват функциите си за изпълняване на проекти и отчитане на европейски средства. Но след време е напълно възможно на база на тези райони да се моделира и бъдещо административно- териториално деление”, акцентира Зеленогорски, позовавайки се на досегашната европейска практика.

Той беше категоричен, че  Плевен има  достойнства да е център на икономически планов район, посочвайки, че градът ни е един от 20-те района, които теглят икономиката на страната напред. „Последните две години, с управлението на  г-н Спартански и неговия екип, Плевен значително дръпна напред в икономическо отношение. Очакват се сериозни инвестиции в града, а предвид построяването на магистрала „Хемус”, Плевен има  достойнства и аргументи, за да кандидатства за център на един от плановите икономически райони”, посочи Найден Зеленогорски.

Той допълни, че е необходимо усилие от страна на депутатите и министрите от Плевен, както и на цялата общественост, за да  не бъде Плевен пренебрегнат и „неговите достойнства и аргументи да бъдат обсъдени  и евентуално градът ни да е един от центровете на райони”.

По отношение броя на районите Зеленогорски подчерта, че е нужна не само политическа, а и експертна дискусия.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...