Акценти
Начало / Избори / Найден Зеленогорски: ДСБ подкрепиха ГЕРБ за членството им в ЕНП

Найден Зеленогорски: ДСБ подкрепиха ГЕРБ за членството им в ЕНП

Този сблъсък между либералното и „предифиниране на центъра”, от една страна, и от друга – консервативното, за което настоява РБ, се подценява и от вятър стана ураган. ДСБ подкрепи членството на ГЕРБ в ЕНП. И ако сега те поставят въпроси къде в политическото пространство е партията на Бойко Борисов – ляво, дясно-център – е логично да попитаме защо не реагираха, когато гласуваха преди години за включването на ГЕРБ в Европейската народна партия? Това посочва председателят на предизборния щаб на РБ Найден Зеленогорски в интервю за „Епицентър”.

Очевидно е, че част от бившите ни колеги в РБ не прецениха добре ситуацията и измениха на рефлекса за единство, включително и чрез залитане към либерализъм. В Реформаторския блок сме сигурни, че ще бъдем част от следващия парламент, но бихме искали да бъдем по-голяма група, т.е. повече десни хора с консервативни убеждения да получат представителство. Със сигурност РБ ще се явим на изборите в по-разширен формат от сегашния. Ще има и други политически сили, които ще се прибавят към нас. Имаме около 30 кмета, близо 500 общински съветници, много силни организации в големите градове. Изборите в България са си война и трябва да имаш войници, каквито има РБ, казва още Зеленогорски.

В новите две формации  в дясно има по един бивш министър на ГЕРБ, а техни представители са заемали високи позиции по време на току-що миналото управлението. В тези проекти има и бивши депутати от парламентарната група на РБ, чиито законопроекти се приемаха именно с гласовете на ГЕРБ, независимо, че тези хора се обявиха за „опозиция“, припомня фактите Зеленогорски.

Пред последните 2 години от РБ бяхме и коректив на коалиционното правителство, и опонент – понякога имахме общи решения, които бяха консенсусни в рамките на ЕНП и на партньорството ни с Патриотичния фронт, но понякога имахме и големи разминавания, дори остри конфликти с ГЕРБ, казва Зеленогорски. По думите му, групата на РБ е била една от най-успешните в парламента с внесени над 90 самостоятелни законопроекта и 140 с други политически сили. Делегатите оцениха участието ни в управлението като успешно, казва още той.

Така или иначе най-нормално е да търсим партньорства в рамките на европейското политическо семейство. С кого да си партнираме – с БСП и ДПС ли? Естествено, че не с тях, категоричен е Зеленогорски.

За нас ултралиберализмът, който се налага чрез другите проекти, не е доброто решение нито за България, нито за Европа. Необходимо е да се върнем към ценности, които са съхранили, нас българите, през годините: консерватизъм и патриотично мислене. Ние сме част от ЕС и от НАТО. Нашата национална идентичност, традиции и култура обаче, трябва ясно да личат в Европейския съюз и ние да подкрепяме решения, които ще ни съхранят като нация, категоричен е той. Зеленогорски подчертава, че в РБ правят ясно разграничаване на либералната ценностна система от консервативната и на Първия си конгрес миналата събота Реформаторският блок се е определил като носител на модерен консерватизъм, което е ценностно разделение с проектите, които обявиха своя път към либералните идеи и „предефиниране на центъра”. РБ, напротив – ще акцентира върху консервативния си профил, посочва Зеленогорски и добавя завой към по-патриотична визия за страната. По думите му, това колебание на останалите спрямо консерватизма и залитане в либерализъм, както и фрагментирането в дясно може да доведе до лявоцентристско управление в България, което РБ отдавна посочва за опасно.

На въпрос какво е имал предвид, когато е казвал, че някой се опитва да разбие РБ, Зеленогорски отговаря, че е изложил тезата си в момента, когато ДСБ напусна. Само че разгромът не се получи, защото Реформаторският блок се оказа в добра кондиция. Абсолютно убеден съм в успешното ни влизане в следващия парламент и ще ви дам пример с последните местни избори – никой не вярваше, а ние спечелихме изборите в 4 областни града, припомня още шефът на щаба на РБ.

 

 

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...