Акценти
Начало / Политика / Найден Зеленогорски: Гласовете от „квадратчето” в бюлетината няма да вдигат прага за влизане в парламента

Найден Зеленогорски: Гласовете от „квадратчето” в бюлетината няма да вдигат прага за влизане в парламента

От РБ направихме предложение за изменения в Изборния кодекс, които народните представители от трите парламентарни групи подписаха – и РБ, и ПФ, и ГЕРБ. Предложенията визират промяна на нормата за т.нар. „квадратче” в бюлетината и премахването на ограничението от 35 секции за страните членки на ЕС.

Това съобщи в парламента пред журналисти Найден Зеленогорски, съпредседател на парламентарната група на РБ, на общ брифинг с представители на ГЕРБ, РБ и ПФ.

За нас е важно, че се постигна това съгласие между трите политическите сили – ГЕРБ, РБ и ПФ, каза още той. Правим предложението да няма ограничение за броя секции в страните от ЕС и там ще има разкриване на секции, а за останалите държави ще важи изискването до 35 секции, така ще решим проблемите на съгражданите ни, които живеят в чужбина, каза Зеленогорски.

По отношение на т.нар. квадратче, свързана с методиката, която действа в момента към Изборния кодекс, съгласието ни е тази методика да не се използва в президентски и местни избори, т.е. в мажоритарните избори, а да важи само за пропорционалните парламентарни избори, в които гласовете за никого няма да се взимат предвид при пресмятането на 4 % бариера. Т.е. тези гласове от квадратчето да се зачитат за действителни гласове, но да не са в сумата на гласовете, определящи прага за влизане в НС.

Ако бяхме тръгнали в другата посока, т.е. методиката от президентските и кметските избори да се прилага и в парламентарните избори, то тогава можеше да се стигне до увеличение до 6-7 % на прага за влизане в парламента, обясни още Зеленогорски, като добави, че това би осакатило демокрацията и би довело до по-малко партии в парламента.

Доволни сме от постигнатото съгласие, защото ефективната демокрация дава възможост на повече политически субекти да са част от българския парламент и отговаря на очакванията на хората за политическо представителство, добави още Зеленогорски.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...