Акценти
Начало / Икономика / Найден Зеленогорски в Плевен: Увеличение с 33 млн. лева на средствата за култура е предложението на депутатите от РБ

Найден Зеленогорски в Плевен: Увеличение с 33 млн. лева на средствата за култура е предложението на депутатите от РБ

С 33 млн лева да бъдат увеличени средствата за култура и с 12 млн. 200 хил. лв. повече за капиталови разходи на общините са внесли предложение за изменения на закона за държавния бюджет депутати от Реформаторския блок. Това съобщи на пресконференция в Плевен днес Найден Зеленогорски,  в качеството си на съпредседател на парламентарната група на Реформаторите. Увеличението ще е на база повишаване на приходите по линията на по-добра събираемост от ДДС, акцизи в държавния бюджет, посочи Зеленогорски.

Той обясни, че става дума за  увеличение с 12 млн. лв. на бюджета на Министерството на културата за политика в областта на опазването на движимото и недвижимото културно наследство и за политика по създаване и популяризиране на съвременното изкуство в България и чужбина и достъп до качествено художествено образование.

Така държавните музеи, които не са делегирани бюджети и досега не са били неравностойно третирани, ще преминат на делегирани бюджети. Същото важи и за Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий”, подчерта Зеленогорски, като добави, че с тези средства ще се пристъпи към нов модел на  финансиране, според който делегирани бюджети ще има и за 11 държавни музея и Националната библиотека.

Преминаването на делегирани бюджети е сериозна гаранция, че ще може да се увеличи възнагражданието на работещите там с между 40 и 50 процента, посочи Зеленогорски и допълни, че така ще бъдат изпълнени до голяма степен очакванията на тази общност.

Заместник-председателят на „Движение България на гражданите” и съпредседател на Парламентарната група на РБ обърна внимание също, че РБ настоява за  увеличаване на стойностните показатели на общините за делегираните от държавата дейности за 2016 г. с близо 5 млн. лева. Общо 55 общински музея в цялата страна не са на делегирани общински бюджети, посочи Зеленогорски.

Той подчерта, че трябва да се увеличи и единният разходен стандарт на 103 музея и галерии с регионален характер. Настояваме в предложението си за увеличаване на единния разходен стандарт  на библиотеките на 14 хиляди лева, което означава допълнително 6 млн.лв. Общо се предвижда допълнително увеличение на разходите за библиотеките с 3 млн 650 хил. лв Така всички ще преминат на делегирани бюджети, ще се увеличат разходните стандарти и специалистите в музеите, галериите и библиотеките, и  ще има възможност за увеличение на заплатите им между 40 и 50 процента.

Ако  тези предложения бъдат приети, ще отговорим напълно на очакванията на  работещите в тези културни институти и на синдикатите, коментира Зеленогорски.

Другото предвидено в предложението на РБ е увеличаване на капиталовите разходи на общините с 14 млн. 200 хил. лева – от 142 на 156 млн.лева. Като РБ предлага предвидената капиталова субсидия да се увеличи с 10 % във всяка българска община, обясни Зеленогорски и посочи, че Община Плевен с едно такова евентуално увеличение би получила от републиканския бюджет още 130 000 лв. за капиталови разходи. По този начин догонваме необходимостите за осигуряване на държавно финансиране за строителство и ремонтни дейности в общините.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...