Акценти
Начало / Политика / Найден Зеленогорски: България има нужда от силна местна власт

Найден Зеленогорски: България има нужда от силна местна власт

За България е изключително важно да се въведе финансова децентрализация на общините и деконцентрация на властта чрез създаване на второ ниво на местно самоуправление, заяви пред медии Найден Зеленогорски, председател на сдружение „Достойнството на един народ“ (ДЕН).

Повече от 20 години се говори за децентрализация на общините, дебатът не е нов и силно се коментира от политическите партии, но само когато са в опозиция, счита десния политик. Той е категоричен, че ако искаме да сме част от модерните демокрации е крайно наложително да се тръгне в тази посока и в страната да се въведе второ ниво на местно самоуправление.

В България могат да се създадат между 8 и 10 региона, с пряк избор на регионален управител и регионален съвет, който да законодателства в рамките на територията и има възможност да провежда своя собствена бюджетна, данъчна и инвестиционна политика в съответния регион, поясни Зеленогорски. Той посочи, че сега само около 15 процента от бюджета на общините се разходва с решение на общинските съвети. Държавният бюджет е гласуван, парите минават през общинския съвет като през каса, така местната управа няма възможност да вземе решение по една или друга тема. Той акцентира, че нееднократно от ДЕН са предлагали 20 процента от данъка върху доходите на физическите лица, работещи на територията на общината, да остават директно в общинските бюджети, което ще стимулира местното управление за привличане на повече инвеститори и разкриване на работни места. Идеята е регионите да се конкурират помежду си и да се пoвиши oтгoвoрнocттa на мecтнaтa влacт за рaзвитиeтo им, подчерта Зеленогорски.

Според председателят на ДЕН, само когато данъците останат там, където са създадени, а не централизирано да постъпват и да се преразпределят от Министерството на финансите, може да  се превъзмогне огромната пропаст между Северна и Южна България. Проблемите са сериозни и те не са само в доходите и инфраструктурата, а в достъпа до образование, здравеопазване и култура, счита Зеленогорски, като даде пример с Медицинския университет в Плевен, който е единствен в целия Северозападен район за планиране.

Крайно време е да се приеме финансова децентрализация на общините и да се въведе регионално местно самоуправление, което да преодолее драматичните междурегионални различия в качеството на живот в страната. Европа е Европа на регионите и общините. Когато има силни общини и региони, тогава имаш и силна държава, подчерта Зеленогорски.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...