Начало / Последни новини / Наздраве и весел празник Трифон Зарезан!

Наздраве и весел празник Трифон Зарезан!

Днес  е големият български народен празник Трифон Зарезан. Празнува се от лозарите, соколарите, градинарите и кръчмарите.

На този ден се зарязват лозята за плодородие и за хубаво вино. Обичаят повелява стопанката на дома да омеси хляб, да свари кокошка, пълнена с ориз или булгур и заедно с бъклица вино да ги даде на стопанина, който отива на лозето. Там с косер той отрязва по три пръчки от три главини и полива с донесеното вино лозите. Този ритуал се нарича „зарязване“.

След зарязването се  избира Царя на лозята и започва общо угощение и веселие. „Царят“ е окичен с венец от лозови пръчки – един носи на главата си, а друг слага през раменете си. Заедно с другите лозари той обикаля къщите.  Всяка домакиня го посреща с вино, дава най-напред на Царя да пие, след което черпи и хората от свитата му. Останалото вино  се плисва върху царя и се изрича благословията: „Хайде, нека е берекет! Да прелива през праговете!“. Царят отговаря на благословията с „Амин“. След като стигне до своя дом, царят се преоблича с нови дрехи и, окичен с венците на главата и през раменете си, той сяда на дълга трапеза да посрещне хора от цялото село.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...