Акценти
Начало / На фокус / Над 9 500 лева са дарени за ремонт на храм „Св. Троица” в Плевен

Над 9 500 лева са дарени за ремонт на храм „Св. Троица” в Плевен

Към 12 август 2016 г. в обявената сметка за набиране на средства за ремонт и реконструкция на храм „Света Троица” в Плевен са постъпили  9 565 лв. от дарители.

Кампанията за набиране на средства под мотото „Да запазим вярата си” беше обявена в началото на май тази година. Тя е организирана в памет на Владислав Горанов, Цветелина Таслакова и Николай Менков, които загинаха в автомобилна катастрофа на 5 май 2014 г., и в памет на всички загинали деца от Плевен.  Инициативата е на Сдружение „Справедливост“ съвместно с църковното настоятелство на храм „Света Троица“.

Това е поредна инициатива за събиране на средства за храм „Света Троица“. С дарения през 2011 г. започна реставрация на стенописите. Първият етап от реставрирането е завършен през 2012 г. от проф. Григоров, преподавател по реставрация в Художествената академия в гр. София и Владимир Цветков, бивш негов студент. През втория етап – от 2014 г. до 2015 г., са реставрирани олтарната стена с прилежаща малка част от южната стена, царските двери и олтарната завеса. Реставраторите са бивши студенти на Проф. Григоров – Боил, Асен и Антония и др. През настоящата 2016 г. е завършена реставрацията на дърворезбата на владишкия трон.

Храмът се нуждае от реставрация на иконописите на южната стена и купола, на икони, от нов под, отоплителна инсталация, ремонт на фасадата, подмяна на дограма, закупуване и монтиране на стълбищен платформен подемник за хора с увреждания.

В сайт на храм „Света Троица“ е публикуван хода на кампанията и отчет на събраните до момента средства по разкритата дарителска сметка:

Уникредит Булбанк
Bank BIC: UNCRBGSF
Сметка: BG 71 UNCR 7000 1522 599 062
Сдружение „Справедливост”
Парични средства могат да се дарят и в храм „Света Троица” в специално поставените кутии.

 

 

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...