Начало / Здравеопазване / Над 600 малчугани от Плевен се включиха в национална кампания за профилактика на детските зъби

Над 600 малчугани от Плевен се включиха в национална кампания за профилактика на детските зъби

640 деца от Плевен се включиха в националната информационно-образователна програма за профилактика на устната хигиена при децата „Мисия подари усмивка“. Кампанията е част от глобалния проект Orbit Smile Back на едноименната марка, насочен към подпомагане защитата на детските усмивки.

Специалният „зъбомобил“ на кампанията спря в две местни училища – НУ „Отец Паисий“ и НУ „Христо Ботев“. В рамките на инициативата децата присъстваха на образователна лекция, включиха се в различни активности и забавни игри, свързани с профилактиката на устната хигиена. Те бяха информирани как правилно да се грижат за своите зъби, така че да поддържат здрава и блестяща усмивка, получиха специализирани информационни материали и подаръци.

По данни от последното мащабно национално представително проучване у нас – изследване на детското дентално здраве, проведено по Националната програма за профилактика на оралните заболявания, само около 20% от българските деца между 0 и 18 години не страдат от кариес. При подрастващите развалените млечни и постоянни зъби са около 6, а докато станат на 18 години децата вече имат между 3 и 10 кариозни зъби.

„Мисия подари усмивка“ стартира през пролетта, като до момента в кампанията са се включили 4540 деца. В продължение на два месеца „зъбомобилът“ на Orbit ще посети повече от 20 града в страната като в рамките на 2017 г. ще бъдат достигнати общо 10 000 деца на възраст 6-9 години.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...