Акценти
Начало / Любопитно / Над 60 % от българите пропускат закуската

Над 60 % от българите пропускат закуската

Stefania Koleva, Maria Nikolova,Sandra Alexieva 2

Според социологическо проучване на хранителните навици на българите над 60% от българите пропускат закуската. Въпреки че 76% от анкетираните смятат, че закуската е най-важното хранене за деня, едва 37% закусват всеки ден. Като основна причина да не се закусва е посочена липсата на глад сутрин. Това, според специалисти, говори за лоши хранителни навици и прекаляване с храната вечер, което пречи на организма да си почине активно. Следващата по популярност причина за пропускане на закуската е недостатъчното време сутрин. Друг важен фокус от проведеното проучване е колко информирани са българските потребители, относно различните типове мазнини. От една страна българите знаят, че Омега 3 и 6 са полезни мазнини, но от друга се затрудняват да посочат в кои хранителни продукти се съдържат те.

Проучването е проведено с подкрепата на  фирма за хранителни продукти.  Проучването, което подкрепихме, разкри изключително любопитни факти и ние сме готови да  подкрепим потенциални образователни кампании по темата за по-доброто хранене и здравословния начин на живот“, заяви Стефан Андреев, Изпълнителен дирекор на фирмата, поръчала изследването.

„Закуската неслучайно е наричана най-важното хранене за деня-чрез нея събуждаме метаболизма и осигуряваме на организма всички необходими хранителни вещества, за да изпълняваме с енергия всекидневните си задачи“, каза доц. Веселка Дулева, Национален консултант по хранене и диететика. –„Проучването разкри, че българите приемат прекалено много наститени мазнини и недостатъчно полезни есенциални мазнини. Важно е да обръщаме повече внимание на мазнините – за да е здравословна закуската ни, тя трябва да съдържа полезни мазнини, които можем да си набавим от растителните масла, меките трапезни маргарини, ядки и семена и мазни риби “, добави още тя.

Прочетете също:

Ден на дъвката е днес

На 23 септември през 1848 г. американецът Джон Къртис произвежда в дома си бонбон от ...