Акценти
Начало / Култура / Над 500  участници  събира Фолклорният фестивал „Гергьовски люлки ” в град Левски

Над 500  участници  събира Фолклорният фестивал „Гергьовски люлки ” в град Левски

Община  Левски  и НЧ „Георги Парцалев 1901“ гр. Левски организират за четвърта поредна година Фолклорен фестивал „Гергьовски люлки”.  Той ще бъде открит на 1 май в 9.00ч. на откритата сцена пред Община Левски.

Над 500 са участниците –  състави, групи и индивидуални изпълнители  от общините Плевен , Ловеч,  Велико Търново, Габрово, Кнежа, Свищов,  Белене,  Пордим ,  Полски Тръмбеш , Летница и Левски, ще се включат във фестивала, съобщават организаторите.

Фестивалът има  състезателен характер и  цел да издири, съхрани и популяризира фолклорното ни наследство и в частност на северняшката фолклорна област, да стимулира културните и образователни институции при работа с различни възрастови групи в областта на песента, танца и музиката.

Професионално жури с председател проф. д-р Тодор Александров Киров, ръководител катедра „Музикален фолклор и хореография“ в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство гр.Пловдив ще отличи най-добрите.

 Ще бъдат връчени Специална награда на кмета на Община Левски,  Специална награда на журито и награда на спонсорите. Награди ще има за най-малък и най- възрастен участник,  за най-артистично изпълнение и награда „Откритие на фестивала”.

Класиралите се на първо, второ и трето място в разделите и категории на фестивала ще получат медали.

Красотата и пъстротата на вековната българска традиция за пореден път ще обагри  първия ден на месец май в град Левски .

 

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...