Акценти
Начало / Последни новини / Над 50 състезатели се включиха в Националния турнир по боче за хора с увреждания

Над 50 състезатели се включиха в Националния турнир по боче за хора с увреждания

Днес  в Училищна спортна школа в Плевен беше даден стартът  на 11-ия Национален  турни р по боче. Над 50 състезатели от  отбори  от Карнобат, Твърдица, Добрич, Благоевград и Плевен се включиха в надпреварата. Домакините представят отборите на БАЛИЗ, Дневен център за възрастни и Помощно училище „П.Р. Славейков”.

Турнирът беше открит от Христо Христозов,  национален директор на Спешъл Олимпикс – България. Той поздрави всички участници в турнира и им пожела успешно представяне. Христозов изказа благодарност на Община Плевен от името на Спешшъл Олимпикс за подкрепата, която оказват за провеждането на този турнир.

IMG_2999откриване състезание боче

Христо Христозов представи и ветеранът на Спешъл Олимпикс – България – Николай, който е сред първите в състезанията  по лека атлетика за хора с ментални и физически увреждания.  Наскоро той е изпратил писмо до ръководството на Спешъл Олимпикс – България и до премиера Бойко Борисов, в което казва, че всеки човек, колкото и добре да живее, има необходимост от място, където да покаже какво е направил и да види дали е по-добър от другите. Такава нужда имат и хората с ментални увреждания, за да се чувстват полезни, пише Николай в писмото си до премиера. Мъжът е доволен, че е намерил разбиране и това състезание в Плевен го доказва.

При откриването беше представен и екипът от доброволци от Унгария, Украйна, Азърбейджан, Италия  и от Младежко бюро за социални услуги и граждански инициативи – Плевен, които ще се включат активно в целия процес на състезанието. Те бяха представени от Марта Димитрова – председател на Младежкото бюро – Плевен. Тя обясни, че доброволецът от Азърбейджан е рефер на един от кортовете по боче.

IMG_3004игри боче откриване

Друга инициатива, която съпътства 11-ия Национален турнир по боче е проектът „Забавен фитнес”, който беше представен от ръководителя на проекта Красимир Колев. По време на състезанието ще бъдат направени различни замервания на участниците чрез функционални тостове.

Официалният старт на игрите по традиция беше даден с произнасяне на  клетвата на Спешъл Олимпикс. Честа да я произнесе се падна на Петя Маркова, която е златен медалист от Олимпийските игри на Спешъл Олиппикс през 2011. „Нека победя! Ако не успея, нека бъда смел в опита”, повториха след нея всички участници.

IMG_3019клетва национални игри боче

Добро представяне и преди всичко много приятни емоции по време на състезанието пожела на участниците и Емил Иванов, спортен администратор на Спешъл Олимпикс България.

IMG_2986отбор бализ

IMG_2992даниела димитровамарта димитровамария бербатова

IMG_3024боче откриване

IMG_3028боче

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...