Акценти
Начало / Общество / Над 50 пожара в сухи треви са гасили плевенските огнеборци

Над 50 пожара в сухи треви са гасили плевенските огнеборци

пожар край пътя 2
Снимка: архив ИнфоПлевен

За периода 15 март – 5 май тази година служителите от Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” (РДПБЗН) – Плевен са гасили 51 пожара, възникнали в сухи треви. Това съобщават от пресцентъра на ОДМВР – Плевен.

Най-сложна е била обстановката на територията на община Плевен, където са ликвидирани общо 18 пожара.

При произшествията са унищожени значителни площи от нискостеблена растителност в землищата на населените места от областта. Възниква опасност от разпространяване на пожарите в жилищни и селскостопански сгради, вилни зони, горски и полски масиви и други. Задимяването по пътните артерии създава реални предпоставки за пътно-транспортни произшествия, предупреждават от Регионална дирекция „Пътна безопасност” – Плевен. Пожарите нанасят не само материални и екологични щети, а и са свързани с немалък разход на ресурс.

Пожарникарите апелират към внимателно боравене с огън на открити пространства, да се пали огън само на определени места и да не се изхвърлят незагасени цигари и клечки кибрит. Да не се пали огън в междублоковите пространства, където са паркирани много автомобили, както и в близост до бензиностанции и газостанции, складове за леснозапалими и горими течности.

При забелязан пожар да се съобщи на тел.112 и своевременно в кметството на съответното населено място, като се посочи точното място и какво гори. При установяване извършителите на запалвания, своевременно да се уведомяват съответните РСПБЗН при РДПБЗН – Плевен и РУП при ОДМВР – Плевен, за предприемане на административно-наказателни мерки.

 

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...