Акценти
Начало / Общество / Над 5 600 МВт/ч енергия годишно ще пести санирането на осем училища в Плевен

Над 5 600 МВт/ч енергия годишно ще пести санирането на осем училища в Плевен

5 645 МВт/ч енергия годишно от електричество, парно, газ ще бъдат спестени, след извършените ремонти в осем от общинските училища в Плевен.  Ремонтите бяха извършени по проект „Оптимизиране на част от общинската образователна инфраструктура за привеждането й в съответствие с наложените стандарти и изисквания” по Оперативна програма “Регионално развитие” 2007 – 2013г.

В рамките на проекта бяха извършени строително-монтажни дейности за подобряване на енергийната ефективност в НУ „Единство”, ОУ „Св. Климент Охридски”, Гимназията с преподаване на чужди езици, МГ „Гео Милев”, СОУ „Анастасия Димитрова” и НУ „Отец Паисий”, СОУ „Иван Вазов”, СОУ „Стоян Заимов”. Поставената топлоизолация е общо 44 534 кв. м. Ремонтите включваха още подмяна на дограма, смяна на осветителни тела, ремонти във фискултурните салони на училищата. Общата стойност на проекта е 3 278 854 лв., от които 2 784 620 лв. е безвъзмездното финансиране, а участието на Община Плевен е в размер на 494 233 лв. Най-голям обем строително-ремонтни работи – за  близо 800 000 лв., са извършени в СОУ „Анастасия Димитрова”.

6 000 ученици, които се обучават в тези училища, вече имат много добри условия за провеждане на учебните занятия.

В резултат на изпълнените дейности на проекта се постига и намаляване на вредните парникови газове годишно с 1 834 т годишно, обяви Алексей Зелов, зам.-кмет на Община Плевен. Той допълни, че Общината подготвя нови проекти, с които да кандидатства по ОП „Регионално развитие” за саниране и  на други общински училища. А през тази година с общински средства са ремонтирани отоплителните инсталации на три детски градини и те са преминали от газьол на газ.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...