Акценти
Начало / Общество / Над 40 самолета и мотоделтапланера ще се включат в авиофестивала в Бохот

Над 40 самолета и мотоделтапланера ще се включат в авиофестивала в Бохот

На 15 и 16 септември на летище Бохот ще се проведе 16-то издание на авиофестивала на малката и спортна авиация „Криле за всички“. Очаква се да се включат 25 малки самолета от страната и близо 20 мотоделтапланера, съобщиха днес на пресконференция организаторите Илиян Иванов – председател на авиосдружение „Криле“ – Плевен,  Антон Георгиев  –  пилот, управител на „Скай парк“- Плевен, и Иван Иванов – член на авиосдружение „Криле”. В авиофестивала тази година ще се включат и двама парапланеристи.

По време на фестивала всеки, който желае, ще може да се качи на самолет или мотоделтапланер. Всяка година над 140 са желаещите да направят полет, каза Илиян Иванов. Зоната, резервирана тази година за полети, е голяма, уточни той. Самолетите ще летят над Плевен, Ловеч, каньоните на река Чернелка и Тученишка. Времетраенето на един полет е 10 мин, а скоростта, с която самолетите се движат е до 200 км/ч., а на мотоделтапланерите – около 60 км/ч.

От 2 до над 80 годишни са летели по време на авиофестивалите. Най-възрастният е мъж от Бохот, който не пропуска възможност да се качи на самолет и да изпита емоцията от полета.

Тази година по време на авиофестивала ще бъде организирана благотворителна кампания за набиране на средства за закупуване на специални наколенки за болната от множествена склероза Симона от Плевен. На летището ще бъдат поставени урни за дарения. Нека направим едно добро дело, призова Антон Георгиев. Нужни са около 6 000 лв.

Кампанията е продължение на инициативата, която поде Антон Георгиев да сбъдва мечтата на деца в неравностойно положение да полетят. Досега той направи щастливи момче от разградско село, приковано към инвалидната количка и Симона, която от няколко години се бори с коварната болест. През октомври Антон Георгиев ще помогне на момче от защитено жилите да види Земята отвисоко.

Авиофестивалът в Бохот ще бъде открит от 10 часа на 15 септември. Закриването е в 17 часа на 16 септември.

 

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...