Акценти
Начало / Култура / Над 4 100 плевенчани празнуват имен ден на Никулден

Над 4 100 плевенчани празнуват имен ден на Никулден

Свети Николай Никулден

4 172 жители на община Плевен  имат повод да почерпят за имен ден днес, когато православната църква почита паметта на Свети Николай Чудотворец. Най-голям е броят на празнуващите с името Николай – 2 272, и Никола – 583. Сред празнуващите днес плевенчанки, най-много са тези с името Нина – 432, името Николина  носят 307 жителки на Плевен, а с галеното Николинка са кръстени 141 жени от общината.  С по-модерния  вариант на името – Никол, са 250 жени. Жителките на общината с името  Николета са 63.

Празникът, посветен  на Свети Николай Мирликийски, заема важно място в българската православна традиция.  Светецът  се почита като избавител на пленниците и покровител на моряците, пътешествениците, търговците и банкерите.

Св. Никола е роден в гр. Патра. Според преданията той е човекът, който незабелязано подхвърля кесии със злато в дома на обеднял баща и той омъжва трите си дъщери. На него се приписват и много чудеса, избавящи моряците и пътуващите по море от водните стихии. Умира през 342 г. в гр. Мира, Ликия, в югозападна Мала Азия. През 1087 г. мощите на св. Никола̀ са пренесени в Бари, Италия, където се намират и сега, съхранявани в нарочно построена, посветена на светеца базилика.

В България празникът се отбелязва и като имен ден на хората, чиито имена са производни или близки до името Николай – Никол, Никола, Нейчо, Николина, Николета, Кольо,Нина, Ния, Ница и др. Денят е всенароден празник и се чества и в семействата, в които няма именик. В традицията на празничната маса се сервират рибни ястия, най-често – пълнен шаран с орехи. Поверието гласи, че люспа от шарана се слага в портфейла – за богатство и благополучие.

На този ден се украсяват коледните елхи.

пълнен шаран Никулден

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...