Акценти
Начало / Общество / Над 37 млн. лева усвоени за две години по линия за интегриране на ромите в област Плевен

Над 37 млн. лева усвоени за две години по линия за интегриране на ромите в област Плевен

Над 37 млн. лева са били отчетени за усвоени по линия за интегриране на ромите за две години в област Плевен. Това съобщи на пресконференция в клуба на БТА бившият зам.-областен управител на Плевен Красимир Иванов. Той посочи, че е изготвил мониторингов доклад за изпълнението на Областната стратегия за интегриране на ромите 2013-2020 година, в който са изведени изводи за периода 2013-14 година. За този период са отчетени петима медиатори, които са крайно недостатъчни за област Плевен. Дадени са препоръки и в доклада през 2015 година техният брой вече е 16. Красимир Иванов посочи, че прави впечатление, че на територията на Община Плевен няма медиатор, въпреки че тя е най-голямата и има населени места с концентрация на ромско население.

Дадени са препоръки и на национално ниво да се намери механизъм за определяне на реалната бройка на ромския етнос, тъй като чрез самоопределяне често не се получава достоверна информация. Красимир Иванов посочи, че това е причината общините Никопол и Белене да нямат стратегии за интеграция, тъй като там се отчита съвсем малък брой роми.

Бившият зам.-областен управител акцентира, че е необходимо да се прекрати и порочната практика в образованието парите да следват ученика. По негови думи е необходимо училищата с повече ромски ученици да получават и повече средства, с които да се наемат медиатори, психолози и експерти, които да помогнат децата да останат в класните стаи, а не само да се усвояват средства от държавата.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...