Акценти
Начало / Общество / Над 35 000 лева от дарения постъпиха за ремонт на храма „Св. Троица” в Плевен

Над 35 000 лева от дарения постъпиха за ремонт на храма „Св. Троица” в Плевен

Дарителската кампания „Да запазим вярата си”, която започна в началото на месец май тази година  по инициатива на плевенското сдружение „Справедливост” , успя да събере  35 140 лв., с които ще продължи ремонтът и реставрацията на храм „Света Троица” в нашия град. Снощи се проведе благотворителен търг на произведения на изкуството от плевенски автори, от който са събрани 11 140 лв. Към дарителите се присъединиха и народните представители от парламентарната група на ГЕРБ, които дариха 3 000 лв. за каузата. Те бяха предадени от председателя на Народното събрание Цецка Цачева, която беше сред гостите на благотворителната вечер.  Гост беше и кметът на Плевен Георг Спартански.

Със стартирането на кампанията  беше открита дарителска сметка, по която са постъпили близо 12 000 лв. Такава е и събраната сума от кутиите за дарения, поставени в църквата.

„Трудно се събират пари за храмовете, но сърцата на плевенчани се отвориха”, сподели Галя Горанова от Сдружение „Справедливост”. Тя изказа благодарност на всеки, който е направил дарение от сърце и така е помогнал да бъде съхранен храмът, който е паметник на културно-историческото наследство в нашия град. Тя подчерта, че своя дан дават и фирмите, които работят по ремонта на църквата на минимални цени. Подкрепа получават и от другите плевенски храмове, където също събират средства, както е било и преди години при градежа на „Света Троица”.

Ремонтните дейности в храма  са започнали през средата на месец октомври.  Подът почти е готов, предстои подмяна на подовата настилка на входа и зад олтара, подмяна на отоплителната инсталация. Но заради предстоящите празници,  майсторите временно са спрели  работа. Най-скъпата част ще е реставрацията на стенописите.  Ще са необходими около 22 000 лв. за реставрацията на южната част на храма, обясни Галя Горанова.  Има нужда от обновление на фасадата и поставяне на нова дограма на входа и на горния купол. От сдружението имат желание да бъде изградена и рампа за инвалиди.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...