Акценти
Начало / Общество / Над 300 ентусиасти ще се включат тази събота в пешеходния поход Плевен-Тотлебен

Над 300 ентусиасти ще се включат тази събота в пешеходния поход Плевен-Тотлебен

Тази събота ще се проведе петото издание на пешеходния поход от Плевен до село Тотлебен, който е под мотото „Да слезем от колите и да повървим пеша”.  Над 300 участници очакват организаторите – кметът на Тотлебен Емил Гашев и  Красимир Танчев, шеф на голяма плевенска фирма. За първия поход се събраха 70 човека и с всяка изминала година интересът към похода се увеличава, посрещаме хора от цялата страна, коментира Емил Гашев.

Сборният пункт както обикновено ще е до табелата на изхода от Плевен за Гривица. Стартът ще бъде даден в 9 часа, затова участниците се призовават да бъдат на мястото на сбора към 8.30 часа, за да бъде проведен инструктаж и да получат специално изработените фланелки за похода.

Разстоянието, което участниците ще изминат е 23 км. До Гривица цялата група ще се движи в пакет с ескорт от коли на полицията, тъй като това е единственият участък по шосе. След което движението ще е свободно по черни пътища, каквато е и идеята на похода – далече от колите, от забързаното и шумно ежедневие. Предвиден е транспорт за тези, които няма да могат да изминат цялото разстояние пеша. Опитът ни обаче показва, че малцина са тези, които не могат да извървят маршрута, сподели Гашев. Осигурени са също подкрепителни закуски и вода, които ще се раздават на няколко пункта. Предвид епидемичната обстановка плодовете и закуските ще бъдат в индивидуални пакети, а хората, които ги раздават, ще са с маски и ръкавици, уточниха организаторите.

Финалът на похода ще в красивия парк на селото с езерото, където миналата година участниците пуснаха декоративни рибки, а от кметството засадиха разноцветни лилии. Тази година за участниците ще има томбола, но наградите остават изненада.

С този поход пропагандираме здравословния начин на живот. Той откъсва хората от компютрите и телефоните, създава нови приятелства. Заедно вървят деца и хора над 80 години, сподели Емил Гашев. Той е радостен, че все повече хора подкрепят каузата им. „Появили се хубава кауза, пари се намират”, коментира той. Тази година освен традиционните спонсори – фирмите „Милкана” и КНМ текстил, подкрепа е оказал и местен земеделски производител.

Походът се оказва и добра реклама за селото и все повече хора си купуват имоти в Тотлебен, за да избягат от града.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...