Начало / Общество / Над 300 детски творби участват в конкурса „Освобождението”

Над 300 детски творби участват в конкурса „Освобождението”

Над 300 творби на ученици от 30 населени места в България участват в Националният конкурс за детска рисунка „Освобождението”, който е една от големите традиционни прояви, с които Община Плевен и Дирекция „Военно-исторически музеи” отбелязват Националния празник 3 март и годишнината от Освобождението на България.
Рисунки са изпратили деца от Варна, Бургас, Пловдив, Раковски, с. Ново село, община Стамболийски, Чирпан, Полски Тръмбеш, Карнобат, Враца, с. Бутан, община Козлодуй, град Козлодуй, с. Търнава, община Бяла слатина, Кнежа, Павликени, Свищов, с. Александрово, община Ловеч, град Летница, Казанлък, Габрово, Дряново, с.Стража, община Търговище.
От Плевенска област участват ученици от с. Буковлък, с. Одърне, гр.Пордим, с. Божурица, гр.Долна Митрополия, град Долни Дъбник, Никопол, с. Чомаковци, Червен бряг. Участниците от Плевен са от 9 училища и една детска градина извън конкурса. Това са НУ „Христо Ботев”, НУ „Единство“, НУ „Патриарх Евтимий“, ОУ „Лазар Станев”, СОУ „Иван Вазов”, СОУ „П.К.Яворов”, СОУ „Стоян Заимов“, Гимназия с преподаване на чужди езици и ОДЗ №2 Зорница.
Компетентно жури и тази година присъди една Голяма награда на конкурса „Освобождението”, две първи, две втори, две трети и по пет поощрителни награди за двете възрастови групи: от първи до четвърти и от пети до осми клас, съобщават от дирекция „Военоисторически музеи” – Плевен.
Откриването на изложбата с детски рисунки и награждаването на победителите ще бъде на 2 март 2016 г. от 11 ч. в панорама „Плевенска епопея 1877 г.”
Конкурс „Освобождението” се провежда вече 18-та година. Първото му издание е през 1999г. и се провежда на регионално ниво, но още от следващата година популярността му нараства и в него се включват деца от други селища, исторически свързани с темата на конкурса. От 2006 година конкурсът „Освобождението” получава национален статут и се провежда със съдействието на Министерството на образованието, младежта и науката.
Той дава прекрасна възможност на учениците от І до VІІІ клас, използвайки разнообразни исторически и литературни извори, да пресъздадат с художествени средства портрети на герои, паметници на признателност, моменти от националноосвободителните борби на българския народ и от Руско-турската война 1877/78 г.

Прочетете също:

Община Плевен проверява сигнал за неприятна миризма в жк „Сторгозия“

Служителите на отдел „Екология“ при Община Плевен извършват проверка по сигнал за неприятна миризма, подаден ...