Акценти
Начало / Общество / В Плевен започват честванията на 138 години от Освобождението – програма

В Плевен започват честванията на 138 години от Освобождението – програма

Днес, 1 март, с панихида по повод 135 години от гибелта на цар Освободител Александър II в Плевен ще започнат честванията на 138 години от Освобождението на България и тържествата по повод Националния празник Трети март. Панихидата ще бъде отслужена в 11:00 часа в Параклис мавзолей „Св. Георги Победоносец“.
Също днес ще бъде открита изложба по проект „Уникални реликви на Българското възраждане” с експонати от Исторически музей Бяла черква „140 години Априлско въстание 1876 г.” – оръжие на участници в четата на поп Харитон и Бачо Киро. Нейното начало ще е в 15:30 часа в къща-музей „Цар Освободител Александър Втори“.
На 2 март ще бъде открита изложба от Националния конкурс за детска рисунка „Освобождението” от 11:00 часа в Панорама „Плевенска епопея 1877 г.”. От 13 часа в къща музей „Цар освободител Александър ІІ“  ще започне Междуучилищен литературен конкурс „Син съм на юнашко племе”, съвместно с НУ „Христо Ботев”.
На 3 март ще се проведе Лекоатлетическа щафета „Обиколка на Военноисторическите музеи” – Плевен от 8:50 часа. Стартът и финалът ще са на площад „Възраждане“.
Тържественият ритуал по повод празника ще започне от 11 часа на площад „Възраждане“. Той ще бъде последван от празничен концерт с участието на: Северняшки ансамбъл „Иван Вълев“, Фолклорен ансамбъл „Мизия” с ръководител Михаил Денев при НЧ „Съгласие 1869”, ДЮФА „Нашенчета” с ръководител Огнян Летов при Център за работа с децата. Началото му е в 12:00 часа в ДКТ „Иван Радоев“.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...