Акценти
Начало / Здравеопазване / Над 300 бременни изследвани за раждане на дете с болест на Даун

Над 300 бременни изследвани за раждане на дете с болест на Даун

326 бременни жени са обхванати през последните три месеца на миналата година от биохимичен скриниг за оценка на риска от раждане на дете с болест на Даун и други тежки вродени заболявания. Изследванията са част от Национална програма за подобряване на майчиното и детско здраве 2014-2020 г., по която Университетската болница в Плевен има сключен договор, съобщават от УМБАЛ – Плевен.

Програмата включва още масов неонатален слухов скриниг на новородени бебета. За периода октомври – декември 2015 г. с апарат за отоакустични емисии е изследван слуха на 144 новоредине, като при нито едно няма констатирани нарушения на слуха.

В работещият към Клиниката по педиатрия здравно-консултативен център за майчино и детско здраве е предоставена психологическа подкрепа и консултиране на деца с увреждания, хронични заболявания, бременни жени и родилки, хоспитализирани в болницата и превенция на изоставянето на деца. Психологическа консултация са получили 55 жени и деца. В консултативния център близо 470 деца с увреждания и хронични заболявания са получили специализирани консултации от медицински и немедицински специалисти.

Анализът за тримесечието показва, че през периода в пъти се увеличава броят на обхванатите бременни, родилки и деца от националната програма в област Плевен.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...