Акценти
Начало / Общество / Над 250 участници в седмия фестивал „Банатски вкусотии“

Над 250 участници в седмия фестивал „Банатски вкусотии“

На 12 август село Асеново отново ще събере майстори на традиционни банатски вкусотии и пазители на българския фолклор. Домакините очакват над 250 участници. Те ще се включат в шест състезания и изложби за храни.

Над 50 участника ще приготвят традиционни храни, 21 ще се борят за награда „Кулинарно вдъхновение“, 10 ще се борят за наградата в раздел „Година на петела“. На живо 5 души ще си оспорват приза „Баш майстор на банатското ястие“, а други 5  ще мерят сили  за майсторството с вече приготвено банатско ястие.

Милена Иванова на живо ще демонстрира „Точене на листа“.

Над 10 участници ще крачат „През сълзи към победа“ и още толкова ще режат зеленчуци за специалното участие на Юнашкия тиган и Ангел Ангелов от академия  „Кулинарен историк“ гр. Копривщица с помощници Велислава и Теодор. Отново гост на фестивала ще бъде почетният председател на журито Иван Звездев, но този път ще има подкрепата на малкия Иванчо – добър кулинар , който заедно с малката Мишел от Асеново, ще участват в приготвянето на банатския обяд „Паприкаш с месо“ за всички участници и гости.

В раздела фолклор ще участват 15 формации.

Началото на фестивала е от 9.30 часа, на 12 август, на площада в село Асеново.Преди това ще има празничен богослов. Организатори са Народно читалище „Петър Парчевич-1927” – с.Асеново – Община Никопол.

Снимка Архив ИнфоПлевен

 

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...