Акценти
Начало / Последни новини / Над 250 лекоатлети ще участват в турнира „Плевенска Панорама“

Над 250 лекоатлети ще участват в турнира „Плевенска Панорама“

Над 250 деца /родени 2007, 2008 и 2009 г./, момичета и момчета до 14 г. и 16 г., юноши и девойки младша възраст ще участват в тазгодишното издание на турнира по лека атлетика в зала – „Плевенска Панорама“. Стартът е на 18 ноември /събота/ от 09:00 часа в закритата лекоатлетическа писта /до стадион „Плевен“/. Официалното откриване е в 10:30 часа.

Това е второто издание на надпреварата от възраждането й на 20 ноември миналата година. Инициатор и организатор е президента и треньор на плевенския СКЛА Феникс 2004 – Светослав Топузов, който е изградил шампиони като Тереза Маринова, Ивайло Русинов, Васил Гергов, Андриана Бънова, Даринка Йотова, Тодор Шопов, Здравко Димитров и други.

До преустановяването си това бе най-авторитетното състезание по лека атлетика, провеждано извън пределите на София. Традициите показват, че именно резултатите /последен шанс за покриване на нормативите/ в тази надпревара са определяли окончателните състави на България по лека атлетика за участие на балкански, европейски и световни първенства. Именно турнира „Плевенска Панорама“ е начален тласък към световните върхове за шампиони като Тереза Маринова, Светлана Исаева, Георги Дъков, Валя Демирева и друго именити не само плевенски лекоатлети.

До момента участие са потвърдили над 10 български клуба по лека атлетика. Ще има и международно участие – отбора на Цариброд/Димитровград от Сърбия. Домакините от СКЛА Феникс 2004 ще бъдат представени от 30 състезатели.

Турнирът ще е в дисциплините – спринт 60 м, скок дължина, троен скок, скок височина и тласкане на гюле. Най-малките /родени 2007, 2008 и 2009 г./ ще се конкурират в бягане на 60 м и скок дължина от място. Сред участниците ще са най-добрите възпитаници на четирите плевенски клуба. В това състезание ще участват и децата от СКЛА Феникс 2004, които тренират по програмата „Спорт за децата в свободното време“ на Министерството на младежта и спорта. Целта е да усетят атмосферата на официалното състезание. През лятото те вече дебютираха, при това успешно в държавно първенство до 16 г., където щафетата им се класира на 7 място от над 20 отбора.

Класиралите се на първите три места във всяка дисциплина от турнира „Плевенска Панорама“ ще бъдат наградени с медали и сувенир Панорама „Плевенска епопея 1877 г.”. Завършилите до 6-о място ще получат грамоти.

Паралелно с чисто спортната проява, за гостите е организирано безплатно посещение на Панорама „Плевенска епопея 1877 г.“.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...