Акценти
Начало / Култура / Над 250 играят днес хора в Плевен за Рекордите на Гинес

Над 250 играят днес хора в Плевен за Рекордите на Гинес

Танцьори от клуб „Северняците” в Плевен с ръководител Джейлян Демирев днес ще се опитат да поставят рекорд, който да бъде вписан в Книгата на рекордите „Гинес”. Над 250 танцьори се включиха в експеримента. В продължение на 1 час и 18 минути ще бъдат изпълнени автентични хора от всички фолклорни области на страната.

Изпълненията започнаха с право хоро от северняшката фолклорна област. По време на експеримента основна група от 100 човека ще танцува през цялото време, а останалите членове на клуба ще изпълняват само определени хора. Хороводец е съпругата на Демирев –  Диана Гостоподинова.

Експериментът се посвещава на 10 години от създаването на клуб „Северняците” – Плевен, и 55-тия рожден ден на хореографа Джейлян Демирев.

„Досега нито в България, нито в друга страна е правен опит да се представят наведнъж толкова различни танци. „Българският фолклор е толкова богат, че трябва неговото чудо да се покаже пред света”, каза  Джейлян Демирев преди танцьорите да излязат на площад „Възраждане” пред погледа на многобройната публика..

Специално за случая той е проучил стари архиви и за първи път ще изпълнят хора, които не са виждани близо век. За целия експеримент музиката звучи на запис, като преди началото на всяка група хора от различните фолклорни области те се обявяват.

За да бъде представено за книгата на рекордите „Гинес“, изпълнението се документира от три камери. Жури, в което са доайените на българската хореография доц. Красимир Петров, доц Петър Григоров и доц. д-р Стефан Въгларов, ще удостовери с подписите си легитимността на експеримента. Подпис ще сложи и нотариуса Славомир Иванов. Дали са успели ще стане ясно не по-рано от месец.

На видео стена пред сградата на Областна администрация се излъчват танците.

Експериментът на клуб „Северняците“ се подкрепя от Община Плевен.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...