Акценти
Начало / Икономика / Над 200 хора с увреждания от Плевен ще се включат в национален протест в София

Над 200 хора с увреждания от Плевен ще се включат в национален протест в София

Близо 6 000 хора с увреждания от цялата страна ще се съберат на 11 април на протест в София, за да изразят несъгласието си с подготвяната реформа в сферата на медицинската експертиза и оценката на работоспособността, която ще ощети голяма група от хора. От Плевен в протеста се очаква да се включат около 200 човека. Това съобщи днес на пресконференция в клуба на БТА в Плевен Васил Долапчиев, председател на Съюза на слепите в България.

По думите на Долапчиев, ако реформата бъде финализирана, между 150-200 хил. граждани ще загубят инвалидната си пенсия и интеграционните добавки. В резултат правителството ще реализира  между 700-800 млн.лв, изтъкна Долапчиев.

Той цитира данни на НОИ, според които в момента в страната около 460 000 лица получават инвалидна пенсия за общо заболяване, а близо 49 000 получават социално инвалидна пенсия. Общо с инвалидни пенсии са 507-515 000 души. От тях около 400 000 получават така наречената интеграционна добавка, която е в размер средно от 30 лв. Той обяви за невярна и спекулативна сочената от някои цифра от 900 000 хора с увреждания в страната.

Той направи сравнение между средния процент на хора с увреждания в Европейския съюз, който е 12, и в България – между 7 и 8 процента.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...