Акценти
Начало / Общество / Над 200 участници тръгват по стъпките на Апостола от Плевен към Карлово

Над 200 участници тръгват по стъпките на Апостола от Плевен към Карлово

220 участници на възраст от 8 месеца до 70 години ще се включат в 22-я Национален възпоменателен туристически поход „По стъпките на Апостола“. Той тръгва от Плевен на 11 юли и ще завърши на 18 юли в Карлово.

Повече подробности около похода разкриха д-р Галина Цветкова – председател на Общинския комитет „Васил Левски“ – Плевен, учителят-историк Васил Копчев – основател на похода, посветен на Апостола на свободата, и участници в него. На срещата с медиите в пресклуба на БТА присъстваше и зам.-кметът по спорта и туризма в Община Плевен Иван Кюлджийски.

Д-р Галина Цветкова сподели, че тази година е имало много желаещи и дори се наложило част от тях да се откажат, тъй като има известни ограничения, свързани с такъв преход в планината. Шест лъча от над 200 души ще поемат по различни маршрути от Плевен към Карлово, като те ще преминат 18 хижи в Стара планина, сред които „Амбарица“, „Козя стена“, „Плевен“, „Тъжа“, „Русалка“ и др.

Традиционно, най-много са учениците от МГ „Гео Милев“ в Плевен – около 40, но в похода се включват и възпитаници на ГПЧЕ, ДФСГ „Интелект“, СОУ „П. Яворов“, СОУ „Иван Вазов“. Не са малко и участниците от други градове. По стъпките на Левски ще тръгнат представители на Никопол, Видин, Карлово, Силистра, София и Шумен. Студентите също имат свои представители, като мнозина от тях са били участници в похода като ученици в предходните години.

Организаторите споделиха, че вече имат трето поколение участници в похода, а най-малкият участник тази година е едва на 8 месеца. Най-възрастните са 70-годишните Васил Копчев и Васил Чардаклиев, който е от Карлово и е родственик на Апостола.

Първият лъч на похода ще тръгне от Плевен на 11 юли, понеделник, в 18 часа. Отправна точка е паметникът на Апостола в града, където кратко приветствие ще отправи Васил Копчев и кметът на Плевен Георг Спартански. Последните два лъча ще потеглят в петък, на 15 юли. Всички те ще се срещнат на 18 юли в Карлово, където с тяхното пристигане ще започнат тържествата, посветени на Васил Левски.

Организаторите изказаха своята благодарност към Община Плевен, която всяка година ги подкрепя финансово и спомага за реализацията на похода. От 2001 година Общината поема финансовата издръжка за нощувките, което дава възможност през последните години все повече участници да тръгват по стъпките на Апостола, допълни Васил Копчев. В тази връзка организаторите подариха на зам.-кмета Иван Кюлджийски специално изготвен плакет, който ще получат и хижарите, които ще приютят участниците в похода.

поход по стъпките на Левски 1

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...