Акценти
Начало / Общество / Над 2 млн. лв. идват в Плевенска област по схема “Помощ в дома”

Над 2 млн. лв. идват в Плевенска област по схема “Помощ в дома”

Над 2 097 536 лв. ще бъдат изплатени по проекти на 11-те общини в Плевенска област, които ще предлагат социални услуги в домашна среда на нуждаещи се. Това става ясно от публикуваните от Агенцията по заетостта списъци за сключените договори по схема “Помощ в дома” по Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси”.

Проектите предвиждат разширяване дейността на Домашния социален патронаж към съответната община чрез създаване на звено за услуги в домашна среда.

В Община Плевен проектът е “Подкрепа за равни възможности”, той ще продължи 17 месеца, а общата стойност на договора е 236 783,52 лв. Услугите “социален асистент” и “домашен помощник” в домашна среда ще получат нуждаещи се хора с увреждания в град Плевен, в Славяново, както и в селата Коиловци и Бохот. Почасовите услуги в семейна среда ще са три типа – лична помощ, социална подкрепа и помощ при комунално-битови дейности, ориентирани към индивидуалните потребности на всеки нуждаещ се. В Плевенска община хората, започнали работа в сектора на социалната икономика, са 66, други 10 са преминали от сектора към реалния пазар на труда.

В останалите 10 общини в областта услугите са аналогични като проектите ще продължат между 15 и 18 месеца. Най-малко е финансирането за проекта на Община Пордим – 102 514 лв., но там се предвижда и предоставянето на услугите да е само на територията на общинския център. Най-много – 244 504,22 в., получава проектът на Община Червен бряг. Помощ в домашна среда по него ще получат 100 души с трайни увреждания и възрастни хора с ограничения или невъзможност да се обслужват сами. Включени са градовете Червен бряг и Койнаре  и селата Бресте, Лепица, Горник, Сухаче, Реселец, Рупци, Радомирци, Ракита, Глава, Чомаковци, Телиш, Девенци.

По проектите в звената към домашните социални патронажи в 11-те общини в Плевенска област ще бъдат разкрити общо 385 нови работни места за безработни.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...