Начало / Икономика / Над 170 плевенски фирми са получили  подкрепа с оборотен капитал от началото на годината

Над 170 плевенски фирми са получили  подкрепа с оборотен капитал от началото на годината

Над 10 000 заявления за безвъзмездна финансова помощ на обща стойност 95 млн. лв. са одобрени и изплатени до момента по програмата за подкрепа с оборотен капитал, администрирана от Националната агенция за приходите. Кандидатите, които оперират над 15 000 обекта в страната, сред които заведения, обекти в търговски центрове тип мол, туроператори и турагенти и много други, получиха днес по сметките си близо 15 млн. лв. финансиране по втората фаза на програмата за компенсиране на финансовите последици от противоепидемичните мерки, наложени през март. От началото на годината над 170 плевенски фирми са получили около 1 700 000 лв.

По тази схема търговците, засегнати от противоепидемичните мерки, наложени със заповеди на министъра на здравеопазването, получават 20 % или  10 % от оборота си за съответните периоди на 2019 г. или 2020 г., припомнят от НАП.

Програмата ще продължи и в третата си фаза по отношение на бизнесите, засегнати от последната заповед на министъра на здравеопазването от 30.03.2021 г., с която се налагат ограничения на определени икономически сектори. Конкретните параметри на подпомагането се обсъждат съвместно от НАП и Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ (ОПИК) и ще бъдат оповестени до седмица.

 Оценката на проектните предложения продължава, като до края на седмицата ще бъдат одобрени за подпомагане още кандидатури.

 „Ликвидната подкрепа с оборотен капитал достигна близо 100 млн. лв. в момент, в който бизнесът най-силно се нуждае от нея. Удовлетворени сме от това, че НАП може да е полезна за обществото дори в нетипична роля в сложната здравна и икономическа среда, в която се намираме“, каза изпълнителният директор на приходната агенция Галя Димитрова.

Прочетете също:

Децата до 14 години ще пътуват с безплатни карти в градския транспорт

От 1 февруари децата до 14 навършени години в Плевен вече ще пътуват безплатно по ...