Акценти
Начало / Любопитно / Над 1400 рускоговорящи празнуват Коледа в Област Плевен днес

Над 1400 рускоговорящи празнуват Коледа в Област Плевен днес

dq

Над 1400 рускоговорящи, от които 800 руснаци, празнуват Коледа в Област Плевен днес, информира за infopleven Светлана Бейдова, председател на Дружество „Възход” и член на Управителния съвет на Федерация „Съюз на съотечествениците“, обединяваща 35 клуба на територията на България. По руски обичай днес се разговява и трапезата ще е богато отрупана с кулинарни чудеса. Задължително ще присъстват характерните за Русия пелмени, пирожки с различен пълнеж, култовата руска салата, известно певече сред руснаците като салата „Оливие”, салата със сальодка и др.

pirog

От днес до 19 януари ще продължат така наречените рождественски гадания, които са много разнообразни и интересни, разказа Бейдова. Неомъжените девойки търсят информация какъв ще е бъдещият им жених. В едно от най-интересните гадания главен герой е петел, който задължително трябва да е държан гладен, преди да изпълни мисията си. В голяма кутия му се поставя паничка със зрънца и паничка с вода. В кутията птицата прекарва нощта. На сутринта ако е изяла зърното, значи бъдещият жених на момичето ще е алчен. Ако птицата е изпила водата, женихът ще е пияница. Ако не се е докоснала до нищо, значи ще е добър човек.

pel

Рускоговорящите ще отпразнуват руската Коледа, която е днес, 7 януари, и руската нова година на 19 януари с голям купон в ресторант на плевенски хотел. Събитието ще се състои в събота, 11 януари. Специално за празника от София ще пристигне Дядо Мраз със Снежанка. Символично ще бъде представен и Дървеният син кон, който е символът на 2014 година.

Снимки: Интернет

Прочетете също:

Ден на дъвката е днес

На 23 септември през 1848 г. американецът Джон Къртис произвежда в дома си бонбон от ...