Начало / Здравеопазване / Над 120 жени преминаха безплатни профилактични прегледи за рак на гърдата в МБАЛ „Св. Панталеймон – Плевен“

Над 120 жени преминаха безплатни профилактични прегледи за рак на гърдата в МБАЛ „Св. Панталеймон – Плевен“

По повод Международния ден на жената – 8 март, в периода 7 – 11 този месец, в Кабинет „Хирургия и Онкология“ на МБАЛ с ДКЦ „Свети Панталеймон – Плевен“ се проведоха безплатни профилактични прегледи за рак на гърдата.
Д-р Румен Стоянов – хирург и онколог в болничното заведение, прегледа 126 пациентки от страната на възраст от 16 до 83 години. При 2 от тях ще бъдат извършени допълнителни диагностични процедури за потвъждаване или отхвърляне на диагнозата рак на млечната жлеза. На 7 жени с доброкачествени тумори е препоръчано хирургично лечение – оперативно отстраняване. Всички пациентки с фиброкистозна болест на гърдата, т. нар. мастопатия, са получили насоки за профилактика, лечение и проследяване на това нерядко състояние при жените.
Ракът на млечната жлеза е най-честото злокачествено заболяване при жената – формира близо 27% от общата заболеваемост от рак при жените. При навременна диагностика и лечение обаче той е лечим, затова редовните профилактични прегледи са изключително важни, подчертава д-р Румен Стоянов. От особена важност са те за групата на т.нар. фамилно обременени жени – с пряка родственица с това заболяване. Диагностицирането на рака на гърдата в ранен стадий осигурява най-добри резултати от лечението, включително хирургично лечение с най-приемлив козметичен ефект.

Прочетете също:

Децата до 14 години ще пътуват с безплатни карти в градския транспорт

От 1 февруари децата до 14 навършени години в Плевен вече ще пътуват безплатно по ...