Акценти
Начало / Спорт / Над 120 бриджори мериха сили в най-стария турнир в страната – плевенския „Габи

Над 120 бриджори мериха сили в най-стария турнир в страната – плевенския „Габи

За 34-и път от 1 до 3 ноември в Туристическия дом в Плевен се проведе Националният турнир по спортен бриджбридж „Габи“. Надпреварата е най-старата в страната. Започнала като турнир „Освобождението”,  по-късно е наименувана на плевенския бриджор Гаврил Стоманяков – Габи. Проявата тази година събра над 120 бриджори от цялата страна. Тя стана възможна благодарение на председателя на плевенския бридж клуб и на Община Плевен.

Обичайно  турнирът бе двойков и отборен. В двойковата надпревара се включиха 46 дуета. Те играха 2 сесии по 10 дона. На първо място се класира двойката Иво Гечев и Пламен Божинов от Свищов, които реализираха 70 %. На второто място с 65% са Валя Янева и Людмил Миров от София, а трети са плевенчаните Росен Николов и Николай Димитров, които реализираха 61%.

В отборния турнир участваха 18 тима. Те играха 11 кръга по „Датска система”. От плевенските отбори в тази надпревара най-добре се представи червенобрежкият „Каро” в състав: Петър Гвоздев, Георги Петров, Юри Димитров и Димитър Димитров, които се класираха на 6-ото място. Победител със 143 точки е столичният отбор „Титан”, следван от”СИД 1” – София и отбор „София”.

Многократният победител в турнира – плевенският „Найтингейл” тази година не успя да се нареди в призовите шест и остана седми.

Като цяло представянето на състезателите от плевенска област е много успешно, коментираха в бридж клуб „Плевен”. И изтъкнаха, че в призовата шестица, освен двете наши двойки,  с плевенско участие са и два от софийските дуета.

Следващото състезание за плевенските бриджори е квалификацията за първия етап на Държавното отборно първенство. Надпреварата събира отбори от Северна България и ще е на 9 ноември в Плевен.

Прочетете също:

Състезатели на „Спартак Плевен ХХ” с Купа „Млади надежди” от едноименния шахматен турнир

Състезатели на шахматните клубове „Спартак Плевен XXI”, „Плевенски Гамбит“ и „Троян“ участваха в детски турнир ...