Акценти
Начало / Икономика / Над 12.5 млн. лв. са инвестирани в рехабилитацията на пътя Луковит – Кнежа

Над 12.5 млн. лв. са инвестирани в рехабилитацията на пътя Луковит – Кнежа

инж. Ивайло Денчев

Приключи рехабилитацията на 25.52 км от път Луковит – Червен бряг – Кнежа, ремонтиран по проект на Оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013 г., която се съфинансира от Европейския фонд за регионално развитие и националния бюджет. Това съобщи на пресконференция днес ръководителят на проекта инж. Анна Георгиева.

Първият участък е между градовете Луковит и Червен бряг. Началото на втория участък е от края на село Чомаковци до град Кнежа. Пътят Луковит-Червен бряг-Кнежа  е основна комуникационна връзка между областите Плевен и Ловеч и осигурява бърз достъп до автомагистрала „Хемус“ и не е ремонтиран повече от 20 години.

И двете пътни отсечки са рехабилитирани чрез технологията за студено рециклиране на асфалтовите пластове. Поставени са нови облицовани окопи и банкети. Подобрено е отводняването на пътното платно. Положена е нова хоризонтална маркировка и вертикална сигнализация. Положени са нови тротоарни плочи в участъците, преминаващи през населените места Луковит, Червен бряг и село Еница. Ремонтиран е също мостът на село Еница, като е разширено пътното платно и е обособен тротоар. Мостът е с нов парапет.

Проектът е на стойност е 12 542 606.35 лева, а съфинансирането от Европейския фонд за регионално развитие е 10 661 215.40 лева.

Това е четвърти проект, който се изпълнява през последните две години. Ремонтираните пътища в областта са с дължина 120 км, обясни инж. Иван Денчев, директор на Областно пътно управление – Плевен. До края на годината предстои да бъде завършен ремонтът на пътния участък Кнежа – Искър.

път Червен бряг

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...