Акценти
Начало / Здравеопазване / Над 1100 деца са родени за 10 години работата на МЦ КИРМ – Плевен

Над 1100 деца са родени за 10 години работата на МЦ КИРМ – Плевен

Резултатите от 10-годишната дейност  на Клиничен институт за репродуктивна медицина „Света Елисавета“ – Плевен, отчете днес доц. д-р Емилияна Конова, управител на Медицинския център.

Тя отбеляза, че при създаването на Центъра през 2007 г. работа са започнали 15 служители, а днес – 10 години по-късно, работят вече 57 души. Припомни, че медицинският център има изградени филиали в Бургас и в Пловдив. За тези години са направени общо 2253 ин витро процедури, благодарение на които са родени 1116 деца. „Освен че работим по тези ин витро процедури, ние сключихме договор с Фонда за асистирана репродукция”, каза доц. Конова и допълни, че благодарение на Фонда са направени 1228 процедури и от тях са родени 506 деца. Общата успеваемост на МЦ КИРМ за 2016 г. е 36,42%, а за 2015 г. и 2013 г. съответно – 36,64% и 49,60%. За справка – средната успеваемост в Европа е 33-34%.

През тези години стремежът на Центъра е бил не само да е лечебно заведение, в което се извършва диагностика и лечение на пациенти с репродуктивни проблеми, но и да има програма за благотворителност, за безплатни консултации, за финансиране на пациенти, както и да участва активно в социалния и културен живот на град Плевен, подчерта доц. Конова.

От 2007 г. насам са консултирани безплатно 2040 пациенти в различни градове на страната, сред които – Пловдив, Варна, Бургас, София, Видин и др.

Доц. Конова сподели още, че е имало случаи, в които МЦ КИРМ поема ин витро процедурите на семейства, които не могат да си позволят поредната процедура, след множество неуспешни опити. „Имаме семейства, при които Центърът изцяло поема финансирането“, сподели още тя. „Това, разбира се, не се обявява публично, защото е много личен момент“. Но резултатите са налице.

Благотворителността на Медицинския център обаче не се изчерпва с това. По повод 8 март тази година управата на МЦ КИРМ е решила да подари една ин витро процедура на семейство от град Пловдив и региона. Кампанията е обявена, а хората вече кандидатстват по нея. На 8 март на тържествена церемония ще бъде определено и кое пловдивско семейство ще получи безплатна ин витро процедура в Центъра.

По повод 10 години от основаването на Медицински център Клиничен институт за репродуктивна медицина „Света Елисавета“ –Плевен ще се състои голямо научно събитие –седма работна среща Плевенски дни на репродуктивната медицина на 28 и 29 април.

Нели Средкова

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...