Начало / Общество / Над 11 000 българи подкрепиха инициативата за достъп на незрящите хора с кучета-водачи до всички обществени обекти

Над 11 000 българи подкрепиха инициативата за достъп на незрящите хора с кучета-водачи до всички обществени обекти

От кампанията „Дар за България” внесоха петиция в Народното събрание за допускане на кучета водачи в пленарната зала.Петицията беше внесена официално от кучето водач Дар – главно действащо лице на кампанията, съобщиха организаторите.

Петицията е подписана от 11 338 българи и така подкрепиха идеята с влизането на Дар в Парламента да се даде пример пред обществото за правото кучетата водачи да бъдат допускани в обществените обекти.

Ежедневието на незрящите хора в България е изпълнено с трудности, свързани с придвижването и достъпа им до обществените сгради и транспорт. Кучетата водачи са отговор на тези проблеми, но те често биват спирани на входовете на сградите. Законът за интеграция на хората с увреждания дава право на незрящите да влизат във всеки обществен обект, придружени от кучетата-водачи, като Дар. На практика обаче законът не се прилага, като по този начин се ограничават правата на слепите.

За да се пребори с тази несправедливост, кучето Дар съвсем скоро ще влезе в Пленарната зала на НС, като с този свой акт ще се превърне в символ на надеждата на незрящите българи за промяна в обществените нагласи.

Прочетете също:

Удължен е срокът за избор на съдебни заседатели за Окръжен и Районен съд – Плевен

Общински съвет – Плевен, взе решение да бъдат удължени сроковете по обявените допълнителни процедури за ...