Акценти
Начало / Култура / Над 100 монети на скитските царе показва изложба в Регионалния музеуй в Плевен

Над 100 монети на скитските царе показва изложба в Регионалния музеуй в Плевен

Любопитна изложба на монети на скитските царе беше открита тази вечер в една от залите на Регионалния исторически музей в Плевен. Изложбата е предоставена от Нумизматичния музей в Русе и  предлага възможност на посетителите да се запознаят с древен, античен материал – монетна колекция, каза при откриването директорът на плевенския музей Володя Попов. Да представи изложбата в Плевен беше проф. Димитър Драганов, който, по думите на Володя Попов,  е „българската гордост в областта на нумизматиката”, единственият член от България в Английското нумизматично дружество, както и в тези на Гърция и Румъния.

img_6037%d1%81%d0%ba%d0%b8%d1%82%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d0%bc%d0%be%d0%bd%d0%b5%d1%82%d0%b8

Изложбата показва най-добрата в света колекция на скитски царски монети. Тя е постижение не само за Нумизматичния музей в Русе, а и за цяла България”, подчерта при представянето на изложбата проф. Драганов. Колекцията е получила световно признание  от Световния конгрес по нумизматика в Глазгоу, където проф. Драганов единствен получава награда за проучването и експонирането на колекцията с монети на скитските царе.

Проф. Драганов обясни, че големият интерес към монетите на скитските царе е породен от факта, че те са единственият документ за тяхното съществуване.  Античните автори не са написали нито ред за скитските царете, които са сформирали две царства в Добруджа, отбеляза проф. Драганов и допълни, че колекцията от монети е решила въпроса с историята на двете скитски царства в Добруджа. На базата на информацията, извлечена от изследването на нумизматичния материал, проф. Драганов издава книга за историята на скитските царе.

img_6046%d0%bf%d1%80%d0%be%d1%84-%d0%b4%d1%80%d0%b0%d0%b3%d0%b0%d0%bd%d0%be%d0%b2

Колекцията от скитски монети има много висока колекционерска стойност. За нея е подготвен специален филм, който беше прожектиран при откриването на изложбата тази вечер.

Любопитно е, че монетите са експонирани в специални електронни витрини, снабдени с монитор и компютър. Те позволяват едновременно да бъде видян както оригиналният материал, така и на монитора да се види тяхното увеличено изображение и подробна информация за всяка от показаните монети. По думите на проф. Драганов такъв начин на излагане на монети не може да се види дори в Оксфорд и Кеймбридж.  Колекцията и модерният начин на експонирането й са възможни благодарение на подкрепата на Фондация ”Братя Бобокови”. Любопитната колекция ще остане в плевенския музей до месец май 2017 г.

img_6056%d1%81%d0%ba%d0%b8%d1%82%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d0%bc%d0%be%d0%bd%d0%b5%d1%82%d0%b8

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...