Акценти
Начало / Икономика / Над 100 безработни младежи проявиха интерес към трудовата борса

Над 100 безработни младежи проявиха интерес към трудовата борса

Близо 20 работодатели от Плевен и над 100 безработни младежи до 29 г. участваха в трудовата борса, организирана от Бюрото по труда в Плевен по програма „Ново начало – от образование към заетост”.  Програмата е ориентирана към младежи, които са завършили средно или висше образование, но не са намерили работа по специалността и са регистрирани като безработни.

Интересът към програмата „Ново начало” е много голям както от страна на работодателите, така и от страна на младежите, затова смятам, че тази трудова борса ще даде резултат, обясни Недко Лачев, директор на Бюрото по труда в Плевен. Той допълни, че до момента има подадени близо 60 заявки от работодатели, които желаят да наемат млади хора по програмата.

Към работодателите няма съществени изисквания, освен да нямат задължения към НАП и НОИ. Те подават заявление в Бюрото по труда с длъжностите, за които търсят да назначат безработни лица. От Бюрото насочват регистрирани при тях младежи, които отговарят на изискванията на работодателя и той си избира подходящия човек, с когото сключва договор. По програмата договорът е за шест месеца, през които наетият получава възнаграждание в размер на минималния осигурителен доход за длъжността и дължимите осигуровки. Средствата се превеждат на работодателя от Агенцията по заетостта. Практиката показва, че наети по програмата младежи, в повечето случаи остават на постоянен договор, изтъкна Недко Лачев.

Младежка трудова борса за безработни до 29 г. с образование и специалност се прави за първи път в Плевен. Като очакванията на организаторите е да  има релно наемане на младежи било на първичния трудов пазар, било на субсидирани по програмата работни места.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...