Акценти
Начало / Образование / Над половината от децата в Дома в Тотлебен са в регистъра за осиновяване, но български осиновители няма

Над половината от децата в Дома в Тотлебен са в регистъра за осиновяване, но български осиновители няма

В Дома за деца „Младен Антонов” в Тотлебен в момента са настанени 61 деца на възраст от 7 до 18 години.  НадДимитрина Иванова половината от тях са включени в Регистъра за осиновяване, но желаещи български осиновители за тези деца няма. Това научихме от Димитрина Иванова, директор на Дома.

Осиновявания има, но са международни, поясни тя. От началото на годината  три деца са осиновени в Италия. Миналата година, отново в Италия, родители  са намерили други трима възпитаника на Дома в Тотлебен.

Значително по-добро е положението с настаняването на деца в приемни семейства. Тази година при приемни родители са настанени 12 деца и хубавото е, че вече се търсят и по-големи, обясни директорката и добави, че в момента има процедура за две деца, които са на 14 години.

Ръководството поддържа постоянна връзка с приемните родители и всички деца се чувстват добре. „Имаме само едно дете, което отказа да отиде в приемно семейство, но причината е, че по-големите му братя и сестри са в Дома и то пожела да остане при тях”, обясни Иванова.  Над половината от децата, настанени в Тотлебен, са по няколко от семейство. Не са малко и тези, които са кръгли сираци. Сред тях има момичета и момчета, които са вече от 10-15 години в Дома, но не са потърсени за осиновяване, точно заради по-голямата им възраст. Осиновените в Италия деца са между 8 и 10-годишни.

Битовите условия в Дома за деца в Тотлебен са много добри, след като миналата година приключи голям ремонт за близо 2.5 млн. лв. , осигурени по проект, спечелен от Община Пордим и финансиран от Оперативна програма „Развитие на селските райони 2007 – 2013” към ДФ „Земеделие”.

Дом за деца Тотлебен

Със средства от  Община Пордим  е обезпечено отоплението през зимата и изхранването на децата.

Но за осигуряване на развлеченията им се разчита изцяло на дарители, уточни Димитрина Иванова. Именно с дарени средства вече две лета поред всички деца ходят на лагер на море, а тази година 20 дечиса са били и на лагер на планина.

Проблем все още остават бягствата. „Обикновено бягат децата, които са настанени при нас с прокурорска заповед заради противообществени прояви”, обясни директорката.  В момента на разговора ни  от Дома беше избягало 14-годишно момче, обявено за общонационално издирване. Момчето е настанено през масец юли тази година, но има едва десетина дни престой в Дома, тъй като постоянно бяга. Момчето има богат актив от кражби – на коли и от домове.

Прочетете също:

Образователни игри и творчески занимания за децата в РИМ – Плевен

 Регионален исторически музей – Плевен  и тази година ще организира  инициативата „Лято в музея”, която ...