Акценти
Начало / Общество / Награждават снимки, уловили зрънце любов

Награждават снимки, уловили зрънце любов

Само седмица остава до края на обявения от Българското дружество за защита на птиците фотоконкурс „Зрънце любов във вашия обектив”. „Грабвайте фотоапаратите и снимайте подхранването на пойните птици през зимата”, призовават организаторите.

До момента за участие в конкурса снимки са изпратили близо 20 любители на фотографията от цялата страна. Те са запечатали моменти от храненето на големите и сини синигери в паркове и градини, както и на смели хвъркати, кацащи и хранещи се от шепа, пълна със зрънца.
До 15 февруари може да изпратите до 3 снимки от подхранването на дивите пойни птици, те задължително трябва да бъдат направени в България и да не са участвали в друг подобен конкурс. Авторът на най-добрата снимка ще бъде награден с фотоапарат, неговият подгласник ще получи за награда бинокъл, а класираният на трето място – градинска поилка за птици.

Подробности за фотоконкурса „Зрънце любов във вашия обектив” може да прочетете на страницата на Българското дружество за защита на птиците /БДЗП/.

Дружеството стартира кампанията за подхранване на дивите пойни птици през зимата през декември 2012 год. като инициативата се прави за четвърти пореден път.

Организаторите обясняват, че някои от птиците, които познаваме – синигери, кълвачи, врабчета, червеношийки, сойки и други, остават да зимуват в България и не отлитат на юг. През зимата им е изключително трудно да оцелеят, особено когато падне сняг. Те имат нужда от допълнителна енергия, за да поддържат тялото си топло и ние можем да им помогнем, при това много лесно – като им дадем шепа семки. За целта БДЗП организира поставянето на хранилки за птици в паркове, градинки, пред обществени сгради и офиси. В средата на януари успешно приключи и дарителската акция в платформата за подкрeпа на добрите идеи „За България”. Събрани са 500 лв., с които ще бъдат купени слънчогледови семки и поддържани повече от 100 хранилки в цяла България.

Може би си мислите, че птиците се справят добре и без нас и нямат нужда от помощ? Истината е, че данните, които дружество за защита на птиците събира и анализира в рамките на проучването „Мониторинг на обикновените видове птици”, показват доста тревожни тенденции. През последните 6 години домашното врабче намалява с 42%, гугутката с 35%, сойката с 30%, косът – с 22%, а големият синигер – с 13%.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...