Акценти
Начало / Любопитно / Навършват се 99 години от смъртта на Райна Княгиня

Навършват се 99 години от смъртта на Райна Княгиня

Отбелязваме 99 години от смъртта на Райна Попгеоргиева Футекова-Дипчева, останала в българската народна памет като Райна Княгиня.

Родена е през 1856г. в Панагюрище. Работи като главна учителка в девическото училище в Панагюрище, когато Георги Бенковски й предлага да ушие знамето на Априлското въстание. Тогава Райна Дипчева е едва на 20 години.

След края на Априлското въстание Райна е заловена от турската власт. В пловдивския затвор тя е бита и малтретирана повече от месец. Това е отразено в репортажите на американския журналист Джанюариъс Макгахан.

След намеса на дипломатите на западни държави турският жандарм освобождава българката. Тя е изпратена в Москва, където учи три години медицина и става първата дипломирана акушерка в България.

В Русия пише своята автобиография, която излиза първо на руски език. През 1934г. е преведена и на български.

Митрополит Климент кани бележитата българка за учителка в Търново. Три години след това Райна Княгиня се връща в Панагюрище. Там тя се омъжва за Васил Дипчев. Не след дълго семейството се мести в Пловдив. През 1898г. Васил Дипчев е избран за народен представител и те заживяват в София заедно с петимата си синове. Скоро Дипчев е задържан заради политически гонения. Няколко месеца след това и умира от побой. Райна остава сама с петимата си синове и едно момиче, което осиновява. И петимата стават офицери от българската армия.

Райна Княгиня умира на 29.07.1917г. на 61 години. Оставя след себе си пет деца, спомена за един достойно изживян живот и неизброимата, незатихваща народна любов.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...