Начало / Култура / Навършват се 74 години от смъртта на Панайот Пипков

Навършват се 74 години от смъртта на Панайот Пипков

На днешния 25 август се навършват 74 години от смъртта на големия български композитор Панайот Пипков, чието име носи плевенското училище по изкуствата.

Панайот Пипков е роден на 21 ноември 1871 г. в Пловдив. Учи музика в Милано със стипендия на Министерството на народната просвета. Последователно е диригент на музикалните дружества във Варна и Русе от 1899 г.  Работи като учител по музика в Ловеч. Панайот Пипков е душата на музикалния живот на Ловеч. Тук пише музиката на българския всеучилищен химн „Свети Свети Кирил и Методий“ и множество ученически песни. По-късно се установява в София. Работи като учител по музика, а през войните за национално обединение (1912 – 1918) е капелмайстор на военен оркестър.

От 1918 г. е диригент в Свободния театър където поставя оперетите „Царицата на чардаша“ от Имре Калман, „Розата на Стамбул“ и „Есенни маневри“. Бил е хормайстор на Народната опера в София.  Панайот Пипков пише и оперетите за деца „Щурец и мравка“, „Деца и птички“ и др. Автор е на популярните хорови песни „Сладкопойна чучулига“, „Когато бях овчарче “ и „Де е България“. Клавирните му пиеси са едни от първите български образци в жанра.

Панайот Пипков умира на 25 август 1942 г. в София.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...