Акценти
Начало / Общество / Навършват се 6 години от смъртта на Патриарх Максим

Навършват се 6 години от смъртта на Патриарх Максим

На 6 ноември тази година се навършват шест години от кончината на Максим I, който е глава на Българската православна църква с титлата Патриарх Български и митрополит Софийски от 4 юли 1971 година до смъртта си на 6 ноември 2012 година.

Роден е като Марин Найденов Минков на 29 октомври 1914 г. в село Орешак. На 13 декември 1941 година е замонашен в параклиса на Богословския факултет „Свети Климент Охридски“ с името Максим от митрополит Филарет Ловчански под духовното старчество на игумена на Рилския манастир архимандрит Натанаил. На 30 декември 1956 година в катедралата „Свети Александър Невски“ в София е ръкоположен в епископски сан с титлата браницки.

Участва в изборите за ловчански митрополит и на 10 октомври 1960 година епархийските избиратели го избират за владика. На 20 ноември 1960 година е канонически утвърден за ловчански митрополит. В 1965 година е избран за член на намаления състав на Светия синод.След смъртта на патриарх Кирил Български Максим Ловчански става наместник-председател на Светия синод, след което е избран и интронизиран за български патриарх и софийски митрополит на 4 юли 1971 година.

Умира на 6 ноември 2012 г. в София на 98-годишна възраст.

На опелото на 9 ноември 2012 г. в храм-паметника „Свети Александър Невски“ в София идват четирима православни предстоятели: Вселенският патриарх Вартоломей I, Сръбският патриарх Ириней, Атинският архиепископ Йероним II и Албанският архиепископ Анастасий, както и представители на почти всички поместни църкви.Погребан е същия ден в църквата „Успение Богородично“ в Троянския манастир в присъствието на стотици миряни и духовни лица. Няколко години след смъртта му миряни твърдят, че на гроба му се случват чудеса.

По повод шестата годишнина от  кончината на Патриарх  Максим и по решение на Светия Синод днес, от 9.00 ч. в Троянската света обител „Успение Богородично“ ще бъде отслужена Архиерейска заупокойна св. Литургия, след която към 10.30 ч. ще бъде извършена панихида за скъпия ни Първоиерарх.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...