Акценти
Начало / Любопитно / Навършват се 35 години от първия полет на българин в космоса

Навършват се 35 години от първия полет на българин в космоса

Георги Иванов

На 10 април 1979 г. в 20:34 ч. московско време в Космоса е изстрелян космическият кораб Съюз-33, в който лети първият български космонавт Георги Иванов. Командир на полета е Николай Рукавишников. Правят 31 обиколки на Земята и след 1 ден, 23 часа се завръщат, след като  основният двигател на ракетата им излиза от строя И това прави полета изключително драматичен.
Подборът за първия набор български космонавти започва през 1977 г. Всички кандидати са военни летци. Основното административно изискване кандидати да са завършили Военно-въздушното училище “Георги Бенковски” в периода между 1964 и 1972 г. Което означава да имат пълно висше образование (което училището започва да дава от 1964 г.) и поне 3 години летателен стаж.
Заявление подават стотици военни летци. Първият подбор е през лекарската комисия в България. Успешно преминалите се изпращат за обстойно изследване във Военно-медицинската академия в София, което продължава няколко седмици. Тъй като изискванията са твърде строги и кандидатите силно оредяват, се налага да се увеличи възрастовата граница. Така е сформирана първата предварителна група, състояща се от 15 души. Кандидатите в нея заемат длъжности от командир на ескадрила до заместник-командир на полк.
Следва нов подбор, който съкращава кандидатите до 4 души: Александър Панайотов Александров, Георги Любенов Йовчев, Георги Иванов Какалов, Иван Наков.
Заминават за Москва. Съветските лекари откриват на Георги Йовчев сърдечен проблем и той отпада. Окончателно се решава, че основният кандидат ще е Георги Какалов, а дубльорът – Александър Александров. Поради неприятното значение на руски на фамилното име Какалов на основния кандидат се решава то да бъде променено на Иванов.

Прочетете също:

Ден на дъвката е днес

На 23 септември през 1848 г. американецът Джон Къртис произвежда в дома си бонбон от ...