Акценти
Начало / Общество / Наблюдава се тенденция към все по-тежки случаи на насилие

Наблюдава се тенденция към все по-тежки случаи на насилие

Център Отворена врата
Снимка: архив infopleven

 

Наблюдава се тенденция към все по-тежки случаи на насилие, изискващи комплексна и продължителна работа. А също се увеличава броят на пострадалите, които търсят помощ и подкрепа, предимно хора с етнически произход и от малките населени места. Това съобщи за infopleven  Златка Мачева от сдружение „Център Отворена врата” по повод днешния Международен ден против насилието над жени. Наблюденията на работещите в Център „Отворена врата” показват и зачестяване на случаите на домашно насилие над възрастни хора, като отново това е по-характерно за малките населени места.  За съжаление зачестяват случаите, когато насилници са 18 – 25 годишни млади хора, изпаднали под влияниe на алкохол или наркотици. Все по-често деца са обект на насилствени сексуални и блудствени действия , каза още Златка Мачева.

За малко повече от година над 4 000 жени и техните деца са търсили защита срещу домашно насилие от неправителствените организации в градовете – Плевен, София, Варна, Бургас, Силистра, Търговище, Русе,Перник, Димитровград и Хасково. Световната статистика сочи, че жените на възраст между 15 и 44 години са с много по-висок риск да бъдат жертва изнасилване или на домашно насилие, отколкото да се разболеят от рак, да станат жертва на пътен инцидент, на война или малария. В Чехия официално се регистрират по 1 или 2 изнасилвания на ден, а се предполага, че това е едва 8% от всички случаи на изнасилвания. В Холандия през 2012г. 15% от жените на възраст  между 25-70 години и 8% от жените на възраст между 15-24 години са били изнасилени най-малко веднъж в живота си.

Кризисен център Плевен се включва в 16-дневната кампания на ООН срещу насилието над жени с участие в национална кампания, която ще завърши на 10 декември тази година.  На 22  ноември  пред сградата на Народното събрание представители на неправителствени организации от цялата страна настояваха за ратифицирането в най-скоро време на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, разказа Златка Мачева. По-късно в социалното министрество в  София се е състояла среща- дискусия, чиято цел е да се възприеме Истанбулската конвенция като средство за промяна и защита от насилие, като апелът е – ратифицирай сега.Обсъдени  са  следващите стъпки, необходими за присъединяването на България към нея.

Световните дни за борба срещу насилието ще бъдат отбелязани в Плевен от „Център Отворена врdта“, заедно с Асоциацията на студентите от Медицински университет – Плевен и граждани на 6 декември с шествие и раздаване на информационни материали..

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...