Акценти
Начало / Икономика / Набелязаха въпросите за решаване пред Регионално сдружение за управление на отпадъците „Чисти дунавски общини”

Набелязаха въпросите за решаване пред Регионално сдружение за управление на отпадъците „Чисти дунавски общини”

Въпроси, които предстои да бъдат решени, набелязаха на проведеното миналата седмица в град Левски Общо събрание на Регионално сдружение за управление на отпадъците „Чисти дунавски общини”, регион Левски – Никопол. Като домакин ръководител на срещата на представителите на петте общини – Левски, Никопол, Белене, Свищов и Павликени, беше кметът на Левски Любка Александрова. Местните администрации работят по проекта за изграждане на регионална система за управление на отпадъците. Бенефициент по проекта е община Никопол.

На Общото събрание в Левски беше приет отчет за изпълнение на бюжета за 2012 год. и проекто-бюджета за тримесечието на 2013 год. на сдружението, одитен доклад и бяха набелязани въпроси, които предстои да бъдат решени, уточняват от пресцентъра на Община Левски.

Да бъдат премахнати отчисленията, които са дължими от общините по реда на чл.60 и чл.64 от Закона за управление на отпадъци, които са сериозна финансова тежест за общините, предложи кметът на Община Левски Любка Александрова. Тя подчерта, че сега е необходимо новият министър на МОСВ да бъде информиран за реалното състояние на общините. Предложението до министерството да бъде направено от всички, които работят по такива проекти, за да бъдат направени законодателни промени, реши Регионално сдружение за управление на отпадъците „Чисти дунавски общини”.

Населението, което ще обслужва Регионалното депо, е близо 100 хил. души, годишните твърди битови отпадъци, които ще генерира, са от порядъка на 30 хил. тона. Общата стойност на проекта е около 43 мил. лв., уточни председателят на сдружението Емил Бебенов, кмет на община Никопол. Според него ситуацията в страната в момента няма да попречи на движението на проекта за Регионално депо, което трябва да влезе в експлоатация  през 2015 год., допълват от пресцентъра на Община Левски.

В Общото събранието на сдружението участваха и изпълнителният директор на сдружението инж. Магдалина Русалинова, кметът на Община Белене Петър Дулев, кметът на Община Павликени инж. Емануил Манолов, зам. кметът на Община Свищов Виктор Майсторов, Божин Божинов –одитор, гл.експерт Община Левски инж. Вероника Славова, Румяна Кондрова – гл.експерт Община Белене.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...